• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Fiets-o-theek Niko

Tijdens hun revalidatie worden mensen met een fysieke beperking gestimuleerd om te sporten. Sporten maakt deel uit van hun revalidatie. Fietsen is daarbij een belangrijk onderdeel. Het kan aan lage intensiteit en houdt gewrichten en spieren soepel, verbetert kracht en uithouding. Wanneer de revalidatie binnen het revalidatiecentrum ten einde loopt en zij klaargestoomd worden om terug te keren naar de thuissituatie worden zij geconfronteerd met een enorme financiele last voor aanpassingen aan de woning, wagen en leefomgeving. Aanschaf van een sportieve, aangepaste driewieler of handbike is dan meestal niet direct aan de orde ... wegens te duur!. Het op regelmatige basis trainen op de fiets valt stil. Uitstel wordt vaak afstel.

Om in deze leemte te voorzien bouwt Belgian Power een 'Fiets-o-theek' uit om sporters met een fysieke beperking de mogelijkheid te bieden een aangepaste sportieve fiets te ontlenen aan een billijke prijs van 1 Euro per dag om alzo de opgebouwde conditie te onderhouden en/of te verbeteren. Uitbouw van een dergelijke fiets-o-theek kost handenvol geld. De kostprijs van dergelijk aangepaste fietsen schommelt al gauw tussen de 3000 en 6000 Euro. Elk financieel ruggesteuntje is dan ook van harte welkom!

De fiets-o-theek werd genoemd naar Nikolaas, een jong verkeersslachtoffer, die na maandenlange revalidatie en trainingen in 2011 de top van de Mont Ventoux bereikte op een tandem. In 2012 veroverde Niko op eigen kracht op z'n driewieler de top van Col du Galibier.

'Fiets-o-theek Niko' is een samenwerking met het adviescentrum voor driewielfietsen en handbikes van het Universtair Ziekenhuis Leuven, campus Pellenberg (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 016/338 700)